DEAR HEATHER

Leonard Cohenin uusi albumi
Julkaisupäivä 25.10.2004
Syyskuun 21 päivänä 2004 70 vuotta täyttävän kanadanjuutalaisen runoilija-lauluntekijä Leonard Cohenin uusi albumi Dear Heather ilmestyy Suomessa 25.10.2004 - vain kolme vuotta hänen edellisen levynsä Ten New Songs jälkeen (sitä edellinen väli venyi yhdeksäksi vuodeksi).

Vuosien varrella Cohen on löytänyt elämässään tasapainon, ja kahdella viimeimmällä levyllä on selvästi havaittavissa Mount Baldyn Zen-keskuksessa vietettyjen vuosien (yhtenäisesti vuodet 1994-1999) vaikutus. Cohenin laulut ja niiden sanoitukset ovat muuttuneet entistä pelkistetyimmiksi, ja niiden tempo on varsin hidas.

Ten New Songs-levyn avainhenkilön Sharon Robinsonin kanssa Cohen on tehnyt muutaman uuden laulun uudellekin levylle. Vielä enemmän on kuultavissa tuloksia pitkään jatkuneesta yhteistyöstä Anjani Thomasin kanssa. Tämä on osallistunut tavalla tai toisella yhdeksän kappaleen tekoon ja myös laulaa niillä. Hänen heleä äänensä täydentää loistavasti Cohenin äärimmäisen matalaa ääntä ja lausuntaa, joka monissa kohdissa muuttuu melkein kuiskaukseksi. Levyn päätuottajana on toiminut - jälleen kerran - Leanne Ungar, ja useimmat raidat on äänitetty Cohenin taloon rakennetussa studiossa Los Angelesissa.Kuvan oikeudet © 2004 Anjani Thomas
Käytetty valokuvaajan luvalla


Uudella levyllä on erityyppisiä kappaleita. Robinsonin kanssa tehdyt laulut ovat lähellä Ten New Songs-albumia. Mukana on myös hyvinkin kokeellisia raitoja (Morning Glory ja nimikappale Dear Heather) sekä pikemminkin lausuttuja kuin laulettuja kappaleita (To a teacher, Because of, Villanelle for out time), joihin Cohenin syvä ja tumma ääni soveltuukin aivan upeasti. Viimeinen kappale Tennessee Waltz on live-äänite vuoden 1985 kiertueelta, jolloin Cohen kirjoitti klassikkoon uuden säkeistön. Anjani Thomas oli mukana jo tällä kiertueella. Bonuksena esitelty raita sopeutuu hyvin levyn päättäjäksi, koska monessa muussakin laulussa on havaittavissa c&w- ja kansanlauluvaikutteita.

Tässä uuden levyn kappaleluettelo:

1. Go no more a-roving (3:42)
2. Because of (3:00)
3. The letters (4:03)
4. Undertow (4:14)
5. Morning glory (3:26)
6. On that day (2:03)
7. Villanelle for our time (5:56)
8. There for you (4:38)
9. Dear Heather (3:41)
10. Nightingale (3:22)
11. To a teacher (2:30)
12. The faith (4:19)
13. Tennessee waltz (4:06)

Ensimmäinen kappale Go no more a-roving on omistettu Cohenin opettajalle ja elinikäiselle ystävälle Irving Laytonille, ja sen sanat ovat Lord Byronin (1788-1824). Because of on alunperin runo, jonka Cohen antoi allekirjoittaneen Leonard Cohen Files-sivustolle julkaistavaksi jo vuosia sitten. The letters on kuultavissa myös Wim Wendersin uuden filmin The land of plenty ääniraidalla (kuten elokuvan nimikappalekin, joka on peräisin Ten New Songs-albumilta). On that day on Cohenin kannanotto New Yorkin 9/11 tapahtumiin. Villanelle for our time on alun perin kanadalaisen lakimies-runoilijan Frank Scottin (1899-1985) runo. Nightingale on omistettu Carl Andersonille (1945-2004), Anjani Thomasin läheiselle yhteistyökumppanille. Teksti on peräisin Cohenin muistikirjoista vuosikymmenten takaa, ja Anjani Thomas kirjoitti melodian Andersonin kuoleman jälkeen. To a teacher on puolestaan omistettu A.M. Kleinille (1909-1972), ja alkuperäisteksti tulee Cohenin runokokoelmasta Spice-Box of the Earth (1961).

Kappaleen The faith pohjana on ollut Quebecin, Cohenin kotiseudun, kansanlaulu, josta on nyt muotounut jyhkeä kannanotto viimeaikaisiin uskontojen väliseen konfliktiin. Kappaleella esiintyvät monet Cohenin luottomuusikot vuosikymmenten ajalta: Raffi Hakopian (viulu), John Bilezikjian (oud), Bill Ginn (piano), Roscoe Bess (basso), Paul Ostermayer (huilu), Micth Watkins (kitara) sekä Gart Hudson (hanuri).

Jarkko ArjatsaloAlla olevilla linkeillä pääset:

  • Leonard Cohen Files-sivuston etusivulle (englanninkielinen)
  • Dear Heather-laulujen sanoituksiin
  • Cohen Suomessa -sivu edellä mainitulla saitilla (suomeksi)
  • Dear Heather-saitille (monikielinen, kasvava sivusto tämän levyn tiimoilta, eri Cohen-saittien pitäjien yhteistyöhanke)
  • Anjani Thomasin omille sivuille