LEONARD COHEN SUOMESSA (1):

Koonnut Jarkko Arjatsalo

Thanks for the dance, Cohenin postuumi albumi sisältää yhdeksän uutta laulua, joiden parissa hän työskenteli elämänsä viime vaiheissa.

Levyllä kuulemme seuraavat laulut: Happens to the Heart / Moving On / The Night of Santiago / Thanks for the Dance / It's Torn / The Goal / Puppets / The Hills / Listen to the Hummingbird

Thanks for the dance

Postuumi albumi julkaistu

Uusi levy julkaistiin maailmanlaajuisesti 22. marraskuuta 2019.

Ensimmäinen single, The Goal, julkaistiin verkkopalveluissa Cohenin 80. syntymäpäivän aattona eli syyskuun 20. päivänä. Kuuntele se Spotifyssa ja katso siitä tehty video YouTubessa. Laulu perustuu Cohenin vuonna 1998 kirjoittamaan samannimiseen runoon, jonka hän tuolloin lähetti julkaistavaksi tällä sivustolla, täällä.

Lokakuussa julkaistiin toinen laulu Happens to the Heart, kuuntele YouTubessa tai katso video täällä. Alkuperäisen runon (2016) teksti täälläLevyä käsitellään tarkemmin Forumillamme täällä

Uutta: Leonard Cohenin virallinen Instagram-tili (ylläpitäjänä Sony Music): täälläSANOJA RAKKAUDESTAKatso traileri: täällä


MARIANNE JA LEONARD

Elokuvan Suomen ensi-ilta 11.10.2019

"Legendaarisen brittiohjaaja Nick Broomfieldin uusin elokuva on kaunis ja intiimi katsaus edesmenneen Leonard Cohenin musiikkiin sekä naiseen, joka inspiroi Cohenia läpi tämän vuosikymmeniä kestäneen uran. So Long, Marianne.

Leonard Cohen ja norjalainen Marianne Ihlen rakastuivat 1960-luvulla boheemissa taiteilijakommuunissa Hydralla, idyllisellä Kreikan saarella. Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta kuvaa näiden kahden sielunkumppanin riipaisevan tarinan aina alkuaikojen vapaan rakkauden ajoista läpi Leonard Cohenin menestysvuosien.Mariannen vuosikymmeniä tuntenut ja hänestä inspiroitunut ohjaaja Nick Bloomfield (Whitney: Can I Be Me) on luonut koskettavan dokumenttielokuvan, joka on yhtä runollinen kuin aiheensakin."
VERTAILKAAMME MYTOLOGIOITA

Leonard Cohenin ensimmäinen runokirja ilmestyi vihdoin
suomeksi maaliskuussa 2019Suomennosta saatiin odottaa kauan, mutta odotus kannatti! Sammakon maaliskuussa 2019 julkaiseman teoksen on suomentanut Antton Kainulainen. 93 sivua, pehmeäkantinen. Kuvitus Freda Guttman.

Leonard Cohen aloitti taiteilijanuransa runoilijana. Vuonna 1956 ilmestynyt runokokoelma Vertailkaamme mytologioita (Let Us Compare Mythologies) on hänen esikoisteoksensa. Se julkaistiin alunperin montrealilaisen McGill-yliopiston julkaisusarjassa 400 kappaleen painoksena pian sen jälkeen kun Cohen oli lopettanut kirjallisuuden opiskelun samaisessa oppilaitoksessa. Kokoelmassa esiintyvät Leonard Cohenin läpi uran mukana kulkeneet teemat: rakkaus, mystiikka, uskonto ja runous.
LIEKKI -
THE FLAME


Leonard Cohenin postuumi runokirja ilmestyi
lokakuussa 2018
Legendaarisen trubaduurin ja runoilijan loistava ja elämänviisauden kyllästämä Liekki on postuumi runokirja, joka sisältää Cohenin viimeiset runoilijantyöt. Leonard Cohen oli omasta mielestään ennen kaikkea runoilija. Kirjoittaminen oli hänen lohtunsa, hänen todellinen tarkoituksensa. Liekin alussa on Leonard Cohenin pojan, Adam Cohenin kirjoittama esipuhe, jossa hän toteaa isästään: ”Kirjoittaminen oli tuli jota hän vaali, tärkein liekki jota hän ruokki. Eikä se koskaan sammunut."
Liekki ilmestyi suomeksi samanaikaisesti alkuperäisen englanninkielisen teoksen ja lukuisten muunkielisten käännösten kanssa. Liekin kustantaja on Sammakko ja käännöksestä vastasi Ville-Juhani Sutinen.

Eikä tässä kaikki! Maaliskuussa 2019 ilmestyi ensimmäistä kertaa suomeksi Cohenin vuoden 1956 läpimurtoteos Let Us Compare Mythologies nimellä Vertailkaamme Mytologioita. Runokokoelman suomensi Antton Kainulainen.

Sammakon julkaisuohjelman täydentää vuonna 2020 ilmestyvä uusi painos Armokirjasta (Book of Mercy). Seppo Pietikäisen vuoden 1986 suomennos pienin tarkistuksin.LIEKKI -
ESIPUHE


Adam Cohenin esipuhe isänsä postuumiin LIEKKI-teokseen:

Lue se tästä.

Ville-Juhani Sutisen artikkeli "Leonard Cohenin Liekki palaa Kreikan Hydralla" luettavissa tässä
(Lähde: Sammakon Sanomat,
lokakuu 2018)


Ote suomenkielisen Liekin runoista

TAMMIK. 15., 2007 SICILY CAFÉ

Kun painun polvilleni
eteen ikävuosieni,
tahdon pudota läpi peilin rakkauden.

Ja kaikki minkä tiedän
saa lumituisku viedä,
tahdon tavoittaa vain valon korkeuden.

Loiston säkenöivän
öisen ja päiväisen,
jossa aukenee syli totuuden.

Se hukatun palauttaa
ja löytämänsä siellä saa,
sen minkä kirjoitat ja minkä tuhoat.

Ja milloin sydämeni murtuu auki,
milloin rakkauteni syntyykään
tässä kärsimyksen kaaviossa,
jonka suunnitelmat revitään.


(suomennos Ville-Juhani Sutinen)


LEONARD COHEN


21.9.1934 - 7.11.2016


Leonard Cohen kuoli maanantaina 7.11.2016. Hänet haudattiin perhepiirissä torstaina 10.11.2016 Montrealissa. Surutilaisuus järjestettiin hänen isoisänsä perustamassa synagogassa. Valokuvia hänen viimeisestä leposijastaan Shaar Hashomayimín hautausmaalla ja Montrealissa marraskuussa 2017 järjestetyistä muistotapahtumista täällä.

Tällä Leonard Cohen Files -sivustolla tulemme kunnioittamaan Cohenin muistoa ja elämäntyötä myös tulevaisuudessa, samoin sisarsivustollamme Leonard Cohen Forumilla.

Leonard Cohen oli yksi aikamme suurimmista lauluntekijöistä ja runoilijoista. On ollut etuoikeus seurata Cohenin työtä lähietäisyydeltä yli kaksi vuosikymmentä.

Jarkko

Uutisia 2016


YOU WANT IT DARKER

Leonard Cohenin 14. studioalbumi ilmestyi 21. lokakuuta 2016YHDEKSÄN UUTTA KAPPALETTA:

1. You Want It Darker 4:44
2. Treaty 4:02
3. On the Level 3:28
4. Leaving the Table 3:47
5. If I Didn’t Have Your Love 3:36
6. Traveling Light 4:22
7. It Seemed the Better Way 4:22
8. Steer Your Way 4:24
9. String Reprise/ Treaty 3:27

Lisätietoja albumista sivustollamme täällä
Leonard Cohen Forumilla käsittelemme albumia täällä

Kuuntele nimiraita "You Want It Darker" nyt alla olevasta YouTuben kuvakkeesta!


Uutisia 2014


LIVE IN DUBLIN
Tarjolla useita vaihtoehtoja: BluRay video, DVD video, 3 CD:n audio sekä edellisten yhdistelmät BluRay+3CD ja DVD+3CD. Audio lisäksi saatavana digitaalisena latauksena.
Leonard Cohenin uusi Live-video ja albumi

Täydellinen Dublinin konsertti HD-laadulla filmattuna on ilmestynyt joulukuussa 2014!
Videolle on taltioitu Old Ideas -kiertueen konsertti Dublinin O2-arenalla 12.9.2013. Mukana on 30 laulua. Lisäksi bonuksena kolme muuta Old Ideas -levyn laulua Kanadan konserteista.POPULAR PROBLEMS

Uusi studioalbumi on ilmestynyt (CD:n lisäksi myös vinyylinä!)


Albumia käsittelevä osio Forumillamme

Sonyn lehdistötiedote 19.8.2014

Albumin englanninkielinen sivu tällä saitilla

Soundin (12/2014) kriitikoiden valitsema vuoden paras ulkomainen levy 2014! (Lisää tässä)
Muita arviointeja ym. Suomen lehdistöstä:
 • Ennakkotieto Helsingin Sanomissa 9.8.2014 tässä
 • Helsingin Sanomat 17.9.2014 tässä (pdf)
 • Soundi 9/2014 tässä (pdf)
 • Suomen Kuvalehti 19.9.2014 tässä
 • STT:n syndikoima juttu ainakin Etelä-Suomen Sanomissa, Savon Sanomissa, Ilkassa, Iisalmen Sanomissa 21-22.9.2014. Leike viimeksimainitusta tässä
 • Karjalainen 25.9.2014 tässä
 • Eeva, lokakuu 2014, viiden tähden arviointi tässä
 • Leonard Cohenin elämäkerta nyt suomeksi!


 • 541 sivua, kuvaliite
 • ISBN 9789524832847
 • Suomennos Jouni Jussila
 • Suomalaiset alkusanat Jarkko Arjatsalo
 • Sylvie Simmons: I'm Your Man - Leonard Cohenin elämä

  Teos on ilmestynyt 3.10.2014 Sammakon kustantamana.

  Elämäkerta perustuu kirjoittajan parin vuoden aikana tekemiin yli sataan Cohenin elämään kuuluvan henkilön haastatteluun, Cohenin itsensä lisäksi.

  Simmonsin kirja on epäilyksettä paras Cohenista kirjoitettu teos. Simmons on arvostettu kirjailija ja musiikkialan toimittaja, jonka artikkeleita julkaistaan säännöllisesti mm. MOJO-lehdessä.

  Kirjasta lehdistössä:
 • Kaksi juttua Sammakon Uutisissa tässä
 • Ilkka Mattilan tekemä Simmonsin haastattelu Helsingin Sanomissa 4.10.2014 tässä
 • Soundin juttu aiheesta täältä
 • Turun Sanomien juttu 24.11.2014 tässä
 • Mika Rothin analyysi desibeli.netissä 6.2.2015 tässä


 • Muita huomionarvoisia uutisia

 • Aviadorin vuonna 2018 kustantamassa kirjassa "Sanoja mustan tähden alla - Matkoja muusikoiden haudoille" Jukka Koskelainen kertoo miten hän on kokenut eräiden eturivin muusikoiden ja lauluntekijöiden runot ja laululyriikat oman elämänsä varrella. Cohenin tuotantoa ja vaiheita käsitellään laajalti luvussa "Talmudista luostariin" (sivut 81-114). Pienillä asiavirheillä ei ole vaikutusta mielenkiintoiseen kokonaisuuteen.

 • Cohenin 80-vuotispäivää 21.9.2014 muistettiin lukemattomilla lehtijutuilla, radio- ja tv-ohjelmilla ja tribuuttikonserteilla ympäri maailmaa. Juhlan kunniaksi Soundi-lehti julkaisi nettisivuillaan uudelleen vuonna 1976 tehdyn laajan haastattelun, jonka voit lukea tästä. Myös yllä mainituissa Popular Problems-lehtileikkeissä käsitellään syntymäpäiväteemaa.

  Poimintoja aiemmilta vuosilta


  Kuva Helsingin konsertista / Aarno Sundgren
  Sonera Stadion 2.9.2012

  Dance Me to the End of Love
  The Future
  Bird on the Wire
  Everybody Knows
  Who by Fire
  Darkness
  Sisters of Mercy
  Amen
  Come Healing
  In My Secret Life
  Waiting for the Miracle
  Going Home
  Anthem

  Tower of Song
  Suzanne
  Night Comes On
  Heart with No Companion
  The Gypsy's Wife
  The Partisan
  Democracy
  Coming Back to You (The Webb Sisters)
  Alexandra Leaving (Sharon Robinson)
  I'm Your Man
  Hallelujah
  Take This Waltz

  So Long, Marianne
  First We Take Manhattan

  Famous Blue Raincoat
  Different Sides
  Closing Time

  I Tried to Leave You

  31 laulua / 3 h 45 min

  Kiertuebändin kuvaesittely täällä.

  Helsingin konsertin arviot Leonard Cohen Forumilla.
  Ariointeja lehdissä: Helsingin Sanomat , Turun Sanomat, Iltalehti ja Hufvudstadsbladet

  Leonard Cohenin taiteen näyttely Porvoossa  Leonard Cohenin taiteen ensimmäinen myyntinäyttely Suomessa järjestettiin Porvoon Taidetehtaalla 31.8.-23.9.2012. Näyttelyn avajaisten yhteydessä pidetyssämusiikkituokiossa esiintyi mm. taiteilijan poika, laulaja Adam Cohen. Kuvassa häntä haastattelemassa galleristi Hanna Kaarina Syrjäläinen. Virallisen avauksen jälkeen Hämeenlinnan teatterin loistava "Tänä iltana kaikki hyvin" palasi nähtäväksi konserttiversiona.


  Muita lehtileikkeleitä: Me Naiset 9.2.2012 ja Keskisuomalainen 4.2.2012. Rytmin Markku Halme antoi täydet 5 tähteä (numerossa 1/2012). Leike tässä. Samoin täydet viisi tähteä Soundin arvioinnissa, täällä (1/2012). Mikrobitin arviointi puolestaan tässä (3/2012)
  Leonard Cohenin odotettu studioalbumi "Old Ideas" julkaistiin Suomessa 2.2.2012 ja se meni albumilistan ykköseksi! Levyllä on 10 uutta laulua ja se on saatavana sekä CD- että vinyyliversiona. Klikkaa tästä lisätietoja albumista ja sen kaikki sanoitukset!

  Albumia koskeva nopeasti laajeneva, tuhansien kommenttien ja tietojen osio Leonard Cohen Forumilla puolestaan on täällä

  Lue Pirkko Kotirinnan hieno Helsingin Sanomien 23.1.2012 artikkeli tästä  Hartwall Arena 10. elokuuta 2010

  1. setti:
  Dance Me To The End Of Love
  The Future
  Ain't No Cure For Love
  Bird On A Wire
  Everybody Knows
  In My Secret Life
  Who By Fire
  Heart With No Companion
  The Darkness
  Born In Chains
  Chelsea Hotel #2
  Waiting For The Miracle
  The Flood (poem)
  The Anthem

  2.setti
  Tower Of Song
  Suzanne
  Sisters Of Mercy
  The Gypsy Wife
  Feels So Good
  The Partisan
  Boogie Street
  Hallelujah
  I'm Your Man
  Take This Waltz

  Ensimmäiset ylimääräiset
  So Long, Marianne
  First We Take Manhattan

  Toiset ylimääräiset
  Famous Blue Raincoat
  If It Be Your Will
  Closing Time

  Viimeinen ylimääräinen
  I Tried To Leave You

  Konserttikuva oikealla © Vesa Tapiola

  Paljon lisää kuvia Kuvagalleriassa. Mukana myös pari kuvaa konsertin jälkeisestä jäsenten tapaamisesta.

  Vuoden 2010 kiertuesivu kaikkine linkkeineen tässä


  Lehtiarvostelujen skannauksia:
  Helsingin Sanomat | Hufvudstadsbladet | Aamulehti | Etelä-Suomen Sanomat

  Pari korjausta Hesarin muutoin tyylikkääseen arviointiin: Cohen ei käytä teleprompteria tai mitään muutakaan apuvälinettä tekstien muistamiseen. Konsertin lopun kiitoksissaan hän mainitsi tämän sivuston (The Leonard Cohen Files) pitäneen hänen äänensä kuuluvilla hiljaisten vuosiensa aikana eikä suinkaan valitellut ääniongelmiaan.


  Leonard Cohen: Songs From the Road - Kiertueen 2008-2009 parhaita

  Eri konserteissa HD-laadulla, 16:9 suhteessa ja surround 5.1. äänellä taltioituja klassikkoja ja bonusmateriaalina 20 minuuttia bändin artistien haastatteluja. Julkaisupäivä 14.9.2010.

  Saatavana kolmena versiona: CD ja DVD samassa kansiossa, BluRay sekä 180 gramman vinyyli. Lisätietoja ja kappaleluettelo toisaalla tällä saitilla täällä. Huom! Suurinta osaa näistä 12 laulusta ei ole alempana esitellyllä Lontoo-DVD:llä. Mukana myös ylittämätön tulkinta Partisan-kappaleesta taltioituna Helsingin Hartwall Arenalla syksyn 2008 konsertissa!  Leonard Cohen Live at
  The Isle of Wight (1970)

  Historiallinen konserttitaltiointi lähes 40 vuoden takaa vihdoin saatavana, ja peräti kolmena eri versiona! Konsertin äänite ja video (CD ja DVD tuplalevynä) - erillinen BluRay-julkaisu - ja äänite myös vinyylinä (2LP). Viimeksi mainittua saa vain erikoisliikkeistä, ainakin Black and White Records Oy:stä Hakaniemestä.
  Julkaisupäivä 20.10.2009.

  Lisätietoja tästä linkistä.


  Tupla-CD ja erillinen live-DVD
  Leonard Cohenin ensimmäinen täysimittainen konserttitaltiointi DVD:llä kuvattiin heinäkuussa 2008 Lontoon O2 Arenalla. Konserttiäänite julkaistiin huhtikuussa 2009 myös erillisenä kahden CD:n albumina.


  Legendaarisen lauluntekijän sykähdyttävä paluu konserttilavoille!

  Kappaleet:

  1. Dance Me To The End Of Love
  2. The Future
  3. Ain't No Cure For Love
  4. Bird On The Wire
  5. Everybody Knows
  6. In My Secret Life
  7. Who By Fire
  8. Hey, That's No Way To Say Goodbye
  9. Anthem
  10. Introduction
  11. Tower Of Song
  12. Suzanne
  13. The Gypsy's Wife
  14. Boogie Street
  15. Hallelujah
  16. Democracy
  17. I'm Your Man
  18. A Thousand Kisses Deep (lausuttuna)
  19. Take This Waltz
  20. So Long, Marianne
  21. First We Take Manhattan
  22. Sisters Of Mercy
  23. If It Be Your Will
  24. Closing Time
  25 I Tried To Leave You
  26. Whither Thou Goest

  Klikkaa tästä lisätietoja levystä!
  ja hyödynnä myös alla olevia Helsingin konsertin linkkejä!


  Leonard Cohen Helsingissä 10.10.2008


  Konserttikuvia Hartwall Areenalta kahdella sivulla, klikkaa tästä:
  sivu 1
  sivu 2

  Jussi Hanhivaaran raportti konsertista

  Lisää konserttiarviointeja ja linkkejä suomeksi ja englanniksi Forumilla tässä viestisarjassa (useampisivuinen)

  Kuva Hartwall Areenalta © Eija Arjatsalo


  Ira B Nadel:
  Leonard Cohen. Elämäkerta

  Nadelin jo vuonna 1996 ilmestynyt Cohenin elämäkerta saatiin suomeksi vasta vuonna 2010 Johnny Knigan kustantamana ja Tarja Lipposen suomentamana. 417 sivua. Kirja perustuu pitkälti kirjoittajan käytössä olleeseen Cohenin arkistoon ja keskusteluihin hänen kanssaan. Cohenin elämästä ja urasta kiinnostuneille kiinnostavaa luettavaa, vaikka vuoden 1996 jälkeiset aivan olennaiset tapahtumat on valitettavasti jouduttu kuittaamaan lyhyellä täydennysluvulla.
  - Vuoden 2014 syksyllä suomeksi ilmestynyt Sylvie Simmonsin kirjoittama elämäkerta, josta enemmän tietoa ylempänä tällä sivulla, toi Cohenin elämän ja tuotannon dokumentoinnin tähän päivään.


  Kaipauksen Kirja

 • Leonard Cohenin vuonna 2006 ilmestynyt runoteos Book of Longing ilmestyi Sammakon kustantamana Ville-Juhani Sutisen suomennoksena helmikuussa 2008. Lue Turun Sanomien kirja-arvostelu Kaipauksen Kirjasta!

 • Odotettu maailmankiertue alkoi toukokuussa 2008, ja Helsinki oli ohjelmassa kaksi kertaa (2008 ja 2010) Jälkimmäinen konsertti 10.8.2010 oli järjestyksessä 199. Maailman ympäri useammankin kerran kiertänyt kiertue päättyi joulukuun 2010 puolessa välissä Yhdysvalloissa.

 • Kesäkuussa 2010 Cohen nimettiin The Songwriters Hall of Fameen, ja kevällä hän oli jo sanut The Grammy Lifetime Achievements Awardin. Maaliskuussa 2008 Cohenia juhlittiin New Yorkissa Rock & Roll Hall of Fame -nimitysseremoniassa

 • Vuoden 2012 alussa Cohen sai arvostetun espanjankielisen maailman kirjallisuuspalkinnon, Prince of Asturias Awardin. Samoihin aikoihin ilmestyi hänen uusi studiolevynsä Old Ideas.

 • Old Ideas -maailmankiertue alkoi elokuussa 2012, ja Suomessa saimme ensi kertaa kokea Cohenin ulkoilmakonsertin, Sonera Stadionilla 4.9.2012.


 • Leonard Cohenin kirjojen muut suomennokset
 • Lauluja (The Spice-Box of Earth), Otava 1974, suomentajana Jarkko Laine, 79 sivua
 • Rakkauden orjat (The Energy Of Slaves), Otava 1985, suomentajana Jarkko Laine, 128 sivua
 • Armokirja (Book Of Mercy), Rockadillo Kustannus Oy 1988, suomentajana Seppo Pietikäinen, 50 runoa
 • Kauniit häviäjät (Beautiful Losers), Sammakko 2003, 240 sivua, suomentajana Helena Lohtaja
 • Lempileikki (The Favourite Game), Sammakko 2005, 213 sivua, suomentajana Helena Lohtaja

  Kotimaisista julkaisuista kaksi ensinmainittua on Otavan 1970-luvun puolivälin varsin vaatimattomia niteitä OK-sarjassa, jo kauan sitten loppuunmyytyjä. Niitä voi satunnaisesti löytää divareista tai kirpputoreilta. Kumpikin niistä sisältää vain valikoiman alkuperäisteoksen runoja.

  Seppo Pietikäisen kääntämä Armokirja ilmestyi neljä vuotta vuonna 1984 julkaistun alkuperäisteoksen jälkeen, mutta sitten seurasikin puolentoista vuosikymmenen tauko.

  Cohenin toinen romaani Beautiful Losers (julkaistu alunperin vuonna 1966) saatiin vihdoin suomeksi turkulaisen Sammakon kustantamana kesäkuussa 2003. Keväällä 2005 Sammakko jatkoi kulttuuritekojaan ja julkaisi myös Cohenin ensimmäisen romaanin (The Favorite Game, 1963) suomeksi nimellä "Lempileikki".

 • Leonard Cohenin lauluja suomalaisilla äänitteillä


  Suomessa ei ole vaikkapa Ruotsin, Tanskan tai Norjan tapaan julkaistu kokonaisia tribuuttialbumeja, joiden kaikki laulut olisivat Leonard Cohenin kirjoittamia. Kotimaiset artistit ovat silti julkaisseet suhteellisen monta laulua niin suomeksi kuin englanniksikin. Alla olevassa taulukossa on lueteltu kaikki ne laulut, jotka olen vuosien varrella löytänyt. Hollantilaisen Francis Goyan instrumentaaliversio on mukana, koska se on äänitetty täällä ja julkaistu Suomessa.

  Esittäjä Laulun nimi Albumin nimi Vuosi
  Hector Suzanne Single 1972
  Tavi, Liisa Suzanne Sankareiden illat 1980
  Hannele Tanssi loppuun rakkauden Tähtiparaati 1985
  Lehtinen, Marjatta & Pekka Tanssi loppuun rakkauden Uutuushitit 3 1985
  Telenius, Vera Tanssi loppuun rakkauden Sydämen ääni 1985
  Kaunisto, Pasi Tanssi loppuun rakkauden Parhaat 1986
  Goya, Francis Dance me to the end of love Concerto for my love 1987
  Perttu, Tapani En hoitoo saa Tanssi elämän tanssi 1988
  Perttu, Tapani Halleluja Tanssi elämän tanssi 1988
  Perttu, Tapani Oon sun mies Tanssi elämän tanssi 1988
  Perttu, Tapani Tämä valssi Tanssi elämän tanssi 1988
  Perttu, Tapani Oon sun mies Oon sun mies 2009
  Tapio, Kari Tanssi loppuun rakkauden Rakkaudella 1991
  Neuvonen, Kiti Ensin napataan Oulu Parhaat 1994
  Hector Hallelujah/Halleluja Kultaiset lehdet 1995
  Rung, Marion Tanssi loppuun rakkauden Hän lähtee tanssiin 1995
  Leppilampi, Jukka If it be your will Naked and quiet 1998
  Wegelius Kåren Suzanne I en egen färg 1999
  Westergård, Hasse Everybody knows Just because 1999
  Westergård, Hasse If it be your will Just because 1999
  Westergård, Hasse One of us cannot be wrong Just because 1999
  Westergård, Hasse So long, Marianne Just because 1999
  Jari Kekäle & CO Elämä läikkyy Oven raosta 2001
  Jari Kekäle & CO Jos sun tahtos on Oven raosta 2001
  Kansa, Tapani Salaisuudessain Salaisuudessain 2002
  Tiny Tones Bird on the wire Precious 2002
  Turo's Heavy Gang Uutismies (First we take Manhattan'in melodia) Rock'n rollia gee-pisteestä 2003
  Monroe, Michael Hey, that's no way to say goodbye Whatcha want 2003
  Pietikäinen, Sanna En hoitoo saa Ihanaa elämää 2003
  Åttopojat Rakkauden rohto Karheimmat rakkauslaulut 2005
  Åttopojat Tanssi loppuun Karheimmat rakkauslaulut 2005
  Heikkinen, Hanna Hallelujah Idols 2005 2005
  Meurman, Kristian Halleluja Ensiaskeleet 2007
  Puu(stjärvi), Anna Hallelujah Idols 2008: Tähtiluokka 2008
  Eriksson, Anna Hallelujah Garden of Love / Live at Savoy Theatre (DVD) 2010
  Flöjt, Helena Hallelujah (ruotsiksi) Låt mig visa 2010
  Esko, Matti Halleluja Halleluja 2011
  Esko, Matti Oon sun miehes Halleluja 2011
  Ahola, Jarkko Halleluja Suojelusenkeli, Joulun klassikot 2014 2014


  Ensimmäinen Cohenin laulujen suomennos, Suzanne on Hectorin käsialaa. Laulu julkaistiin 1972 singlellä, jonka A-puolella oli Don MacLeanin American Pie nimellä Suomi-neito. Suzanne löytyy myös albumilta Lapsuuden Loppu (1991). Samana vuonna 1972 Hector omisti laulunsa Neitoperho albumilla Nostalgia Cohenille. Lähes neljännesvuosisata myöhemmin Hector palasi Cohenin musiikkiin laulullaan Halleluja, joka on CD:llä Kultaiset lehdet. Hector tulkitsi Hallelujan myös televisiossa Muta Mannisen kitaran säestyksellä.

  Lue Hectorin suomennos Suzannesta! (Otettu hänen taannoiselta, sittemmin lopettaneelta kotisivultaan).

  Kaksi suomalaista artistia on julkaissut levyillään neljä Cohenin laulua. Tapani Perttua on joskus kutsuttu Suomen Coheniksi, ei vähiten vinyylillä Oon sun mies olevien tulkintojen ansiosta - Perttu on esittänyt niitä myös livenä. Vaasalainen taidemaalari-laulaja Hasse Westergård puolestaan on levyttänyt omat, nautittavat tulkintansa englanniksi. Tämän kotisivun Tributes and covers-osastossa on lisätietoja Pertun ja Westergårdin levyistä.

  Listallamme mainituista myös Wegelius Kårenin Suzannen kuorosovitus, Jukka Leppilammen, pietarsaarelaisbändi Tiny Tonesin, entisen Hanoi-rokkari Michael Monroen ja vuoden 2005 Idols-finalistin Hanna Heikkisen laulut ovat alkuperäiskielisiä.

  Levytetyin laulu Suomessa on Turkka Malin nimellä Tanssi loppuun rakkauden suomentama Dance me to the end of love, jonka ainakin kuusi artistia on valinnut äänitteilleen. Luettelossa mainittu Kiti Neuvosen Ensin napataan Oulu on kammottava versio hienosta alkuperäiskappaleesta First we take Manhattan.

  Jari Kekäle & CO:n vuonna 2001 julkaistu albumi Oven raosta on Kristillisen Median tuotantoa ja sisältää suomalaiset versiot kappaleista If it be your will ja Hallelujah.

  Syksyllä 2002 julkaistu Tapani Kansan laulu Salaisuudessain on alkuperäiskappaleen In my secret life suomennos (Tapani Kansan ja Aika-yhtyeen Sanin käsialaa). Tällä laululla Tapani Kansa ehti ensimmäiseksi Cohenin syksyllä 2001 julkaiseman Ten New Songs-albumin laulun cover-version levyttäneeksi artistiksi koko maailmassa. Kansan tulkinnasta tehtiin myös videoversio.

  Liike-elämän vaikuttajien ilonpito- ja hyväntekeväisyysyhtye Åttopojat julkaisi vuonna 2005 Karheimmissa rakkauslauluissa Kai Isokallion suomennokset kappaleista Ain't no cure for love ja Dance me to the end of love.

  Tässä yhteydessä mainittakoon myös kaksi erikoista laulua: Eskimovähemmistön Leonard Cohen albumilla Maakuntasarjan mutapainia; sanoituksen sitoo Coheniin oikeastaan vain kertosäe "...väsynyt kuin Leonard Cohen". Tosin laulaja itse tuntuu olevan huomattavasti kärsineempi kuin esikuvansa. Saman kappaleen levytti vuonna 2003 uudelleen Tuhatkauno Eskimovähemmistön tribuutti-albumille Eskimovähemmistö ja 40 koiraa.

  Toinen kuriositeetti on Seppo Pietikäisen hollantilaisen The Nitsin kanssa äänittämä Yöpöllö, joka julkaistiin singlenä Hollannissa vuonna 1990. Kysymyksessä on itse asiassa suomeksi alkuperäisen päälle lausuttu versio Nitsin kappaleesta The Night-Owl, Pietikäisen ja Nitsin Henk Hofsteden Hydran matkasta kertova laulu (lue alempaa myös heidän tv-elokuvastaan).

  Leonard Cohenin konsertit Suomessa

  Leonard Cohen on konsertoinut ennen syksyn 2009 konserttia Suomessa neljä kertaa. Klikkaamalla alla olevia linkkejä pääset sivuille, joilla on näiden konserttien soittolistat ja arvosteluja. Kaikista näistä unohtumattomista konserteista kiertää harrastajapiireissä katsomosta käsin tehtyjä äänitteitä (vuoden 1993 konsertin osalta lisäksi HiFi-luokan 85 minuutin osuus Radio Mafiasta).

 • Kulttuuritalo 1985 - kaksi Various Positions-kiertueen konserttia 7.2. ja 27.6.1985
 • Jäähalli 1988 - I'm Your Man-kiertueen konsertti 28.4.1988
 • Jäähalli 1993 - The Future-kiertueen konsertti 29.4.1993
 • Hartwall Arena - World Tour 2008-2009-kiertueen konsertti 10.10.2008
 • Hartwall Arena - World Tour 2010-kiertueen konsertti 10.8.2010
 • Sonera Stadion - Old Ideas Tour 2012-kiertueen konsertti 4.9.2012

 • Muita aktiviteetteja

  Helsingin Sanomien NYT-liite julkaisi 5.7.2002 Leena Sharman kirjoittaman kokosivun artikkelin tästä nettisivustosta. Klikkaa artikkelin skannaus.

  Tämän The Leonard Cohen Files-sivuston järjestämät kansainväliset Leonard Cohen-tapahtumat (Lincoln Englannissa 1998 - Montreal 2000 - Hydran saari Kreikassa 2002 - New York 2004 - Berliini 2006 - Edmont 2008 - Krakova 2010 - Chicago/Madison 2012 - Dublin 2014 - Amsterdam 2016 - Budapest 2018) jatkuvat jälleen kesällä 2020, jolloin on vuorossa Ghent Belgiassa. Näissä Eventeissä on ollut yleensä 200-300 henkeä yli 30 maasta ja kaikista maanosista. Lisätietoja sivujen englanninkielisellä puolella!

  Välivuosina järjestetään tapaamiset Hydran saarella aina kesäkuun toisena viikonloppuna, seuraavan kerran 2019. Hydran tapaamisista lisää täällä.

  Sivujen pitäjä ottaa mielellään vastaan lisätietoja tätä Suomi-osastoa varten, samoin kuin tietenkin muitakin Leonard Cohen Files'in osastoja. Sähköpostit . - Minulta saa myös tietoja Cohen-keräilykohteista.

  Tiedoksi myös: Harri Huhtasen Winterlude-sivuilla käsitellään Dylania, Cohenia ja hänen muita suosikkiartistejaan. Käypä kurkkaamassa!

  Viimeisin päivitys 23.11.2019

  Seuraavalla sivulla muuta Leonard Cohen-tietoutta Suomesta:
  Cohenia teatterissa, televisiossa ja radiossa!
  [PREV PAGE] [NEXT PAGE] [INDEX PAGE]